Hogyan válassz Dj-t az esküvődre?

2020.12.08

Ne válassz Dj-t amíg ezt végig nem olvastad!

1. Engedélyek

Az esküvődön is mint ahogy bármely rendezvényen, szórakozóhelyen, bármikor megtörténhet, hogy hatósági ellenőrzésre kerül sor. Amennyiben a választott DJ-d nem rendelkezik a megfelelő engedélyekkel nem csak a buli ér véget, de komoly büntetést is kaphatunk. A kiválasztáskor az első és legfontosabb szempont legyen, hogy a választott DJ, minden engedéllyel rendelkezik-e.

Két engedély szükséges ahhoz, hogy ne legyen gond.

Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége által kiadott MAHASZ engedély, ami igazolja, hogy a DJ megfizette a zenék jogdíjait.

A sokak által lobogtatott Dj szövetségi tagság mellyel a legális dj oldalra hivatkoznak, nem kötelező, és sajnos jelen formában semmi haszna nincs. Ez csak egy sima egyesületi tagság ami a legális működéshez nem szükséges!

Vállalkozó engedély - a számlaképesség elengedhetetlen a szakmához.

2. A szerződés
A legfontosabb ha nincs szerződés lépj tovább! Egy írásba foglalt, több pontra kiterjedő szerződés megbízhatóságot jelent, ezáltal Te is nyugodtabb lehetsz. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz!

3. A technika

A jó minőségű hang és fénytechnika elengedhetetlen része egy magára valamit is adó esküvői dj felszerelésének. Hangban is vannak nagy különbségek de általánosságban elmondható hogy egy erős középkategóriától felfelé már teljesen jól szólnak a hangrendszerek. Ami igazán látványos különbség dj és dj között az a fény és látványtechnika.

Az olcsó DJ-ket könnyű felismerni már a Facebook, vagy (ha van) weboldalukról.
Amitől mindenképp óvakodj az ún. "Abrosz dj". Könnyű felismerni őket a leterített asztalról, a kábelrengetegről ami körülötte van és a kínai fénycsodákról amiket "egyedi ledes fénytechnikaként" emleget.

Erről bővebben blogomban olvashatsz!

Ugye te sem ezt szeretnéd látni... ?
Ugye te sem ezt szeretnéd látni... ?
Igényes Dj        -        Abrosz Dj
Igényes Dj - Abrosz Dj

4. Milyen tapasztalatokkal rendelkezel?

,,Több éves tapasztalattal rendelkezem." - Olvashatod rengeteg DJ oldalán és a facebook csoportokban, viszont ez nem mindig fedi a valóságot. Lehet valaki DJ 100 éve, de előfordulhat, hogy közönség előtt évente egyszer lép fel. Már pedig a tapasztalat fontos, hiszen annak hiányában rengeteg újdonsággal fog találkozni, ami miatt sajnos hamar kínossá válhatnak szituációk, hiszen teljesen más otthon egy házi buliban, egy fesztiválon, egy pubban, vagy egy esküvőn zenélni. Kérj tőle segítséget, hogy gyakorlatai alapján ő hogyan bonyolítaná le a rendezvényed, de a tapasztalatokról úgy bizonyosodhatsz meg legegyszerűbben, ha konkrét referenciákat kérsz, illetve az illető weboldalán/facebook oldalán is könnyedén tájékozódhatsz.

5. A szimpátia és a bizalom.
Szerintem a legfontosabb dolog a bizalom és a szimpátia!
Ha ebből a kettőből bármelyik hiányzik az már jó nem lehet. Én sem szeretek úgy elmenni egy esküvőre hogy a fenti két dologból nincs meg valamelyik. Akkor már robotmunkának érezném az egészet, nem tudnék 100 százalékosan odafigyelni a munkámra így inkább az ilyent el sem vállalom. A megbízható és szimpatikus szolgáltató és az olcsó szolgáltató között sokszor csak 20-30 ezer forint az árkülönbség...

- Megér ennyit hogy nyugodtan várd a nagy napot mert tudod hogy jó kezekben van a szertartásod hangosítása és az azt követő buli?
- Megér ennyit, hogy a dj ne csak "egy a sokból" esküvőnek vegye a ti nagy napotokat hanem szívvel lélekkel készüljön rá, hogy a legjobbat adhassa nektek?
Ugye hogy így már nem is olyan drága ami eddig annak tűnt.