Fény és látványtechnika az esküvőn.

2021.02.10

 
Rengeteg esküvőn jártam már vendégként is és nagyon sok esküvői videót és képeket néztem már végig, hogy mégis mi a menő fénytechnikába?. Sajnos nagyon sok esetben látom azt, hogy esküvői dj kollégák sem technikailag, sem szakmailag nem igazán vannak a helyzet magaslatán. Weboldalaikon és a Facebook hirdetésekben az esetek nagy többségében egyedi fénytechnikáról beszélnek, de ez csak egy bizonyos szemszögből egyedi. Mondhatni inkább egyedien igénytelen és gagyi!
 A saját feladatukat nem úgy látják el, ahogyan azt a megrendelő, azaz az ifjú pár felé prezentálták.

A jó fények egyedivé teszik a fotókat!
A jó fények egyedivé teszik a fotókat!

Miért is fontos a megfelelő fénytechnika egy esküvői bulin? Egyáltalán mi a megfelelő?
Minden pár szeretné fotókon videókon megörökíteni a nagy napját, és nem utolsó szempont az sem ha a meghívott vendégek némi extra látvánnyal felszerelt helyszínen bulizhatnak. Egy jó minőségű megfelelően elhelyezett és beállított fénytechnika teljesen meg tudja változtatni egy hely hangulatát ezáltal az ott lévő emberekét is. Szakmai szempontból nem mindegy a fotósnak és a videósnak sem, hogy mennyi a háttérfény a munkájuk során.

Nézzük pontosan mi is az amiről szó van!

Ami igazán csúnya és nem is ér sokat látványban sem:
Általában az összes olyan lámpa, ami színes pöttyökkel rakja tele a táncteret.

Elsőre lehet jól néz ki, de amikor felteszed a kérdést a fotósnak, hogy azt a zöld vagy piros foltot a szeme alól le lehet-e szedni, a válasz az lesz, hogy nem. Ekkor jössz rá hogy a dj vagy fénytechnikai cég nem a legjobb választás volt. Ilyen eszközök általában olcsóbb ár fekvésben kaphatók,
Az egyedi fénytechnika leírás alatt sokszor ezek szerepelnek. Az olcsóbb a földre vagy asztalra rakható prizmás félgömb illetve a legkomolyabb amikkel esküvői környezetben találkozni lehet az egy fém doboz aminek az elején sok kis ablak van, legtöbbször állványra szerelt, a végeredmény viszont inkább csak fényteljesítményben tér el, hatása azonos.
Hidd el ezeket Te sem szeretnéd...


Gagyi kínai lézer:

Működésben ugyan eltér ledes társaitól de ugyanúgy teleszórja a táncteret apró pöttyökkel. Ez igazából még a kisebb probléma fotós és videós szempontból.
A nagyobb baj akkor van amikor egy ilyen pötty telibe találja a kamerák képérzékelőjét és az érintett pixelek szó szerint megsemmisülnek ezáltal használhatatlanná téve a sokszor több milliós értékű technikát. Ugye ezt sem szeretnéd...

Amiket jómagam is használok és ajánlok:

Ledes PAR lámpák:

Ezek a lámpák változtatható színnel világítanak, az adott helyszínhez programozhatóak és egyben elég okosak is, már persze ha megfelelő kezekbe kerül és megfelelően használjuk őket. Be lehet állítani egy adott színt, lehet automata programot futtatni rajtuk amikor folyamatosan változtatják a színüket átmenettel vagy éles váltással, de egy úgynevezett DMX vezérlővel távolról is lehet irányítani, programozni ezeket. Ha ezzel a lehetőséggel él a szolgáltató, akkor megoldható, hogy a táncparkettet megvilágító diszkó fények is harmonizáljanak az esküvő egyéb dekor színeivel.

Mozgó fejes robot lámpák:

Ezek a fények 2 tengely körül tudják forgatni a lámpát, mely lehet egy az előzőekhez hasonló RGB fényforrás, vagy gyakoribb esetben egy olyan lámpa, amiben egy fehér LED található, ami előtt több tárcsa (Gobo) helyezkedik el. Egyik tárcsán színek, másikon formák lehetnek, melyek esetleg még forogni is tudnak. Egyes típusoknál a fény útjába egy további prizmát tud helyezni a gép, melynek hatására a fény folt vagy alakzat meg háromszorozódik, meg ötszöröződik, így egyszerre nagyobb felületet képes bevilágítani kreatívan. Mivel még ez a prizma is tud forogni, a hatás elég látványos, így a fotósok, videósok többsége is kedveli.

Van azonban egy elég komoly gond velük. Ezen fényforrások már szakértelmet igényelnek. Van ugyan ezeknek is automata programjuk, de ott összevissza előre-hátra, mindenhova világítanak, így az emberekre igen ritkán kerül fény. Ezeket gondosan fel kell programozni az esküvő előtt, hogy olyan irányban, olyan mozgással és egyéb paraméterekkel világítson, ami az adott helyszínen előnyös lesz.
Hozzáértő kezekben biztosan aranyat ér.

Amivel a látványt még fokozni lehet:

Füstgép, Hazer és szárazjég.
A robotlámpák működésének látványossá tétléhez szükség van megfelelő mennyiségű füstre vagy ködre melyeket erre alkalmas gépekkel állíthatunk elő. Füstgépek léteznek az egészen kicsi néhány száz wattos teljesítménytől egészen a több ezer wattosig. Természetesen ezeket az adott helyszín méreteinek megfelelően kell megválasztani.
A Hazer gépek működése hasonló a füstgépekéhez. Egy vagy több kis méretű ventilátor segítségével egy lágyabb egyenletesen eloszló ködöt hoznak létre a teremben.Szárazjég

A szárazjeges technológia a nagy színpadok és színházak világából került be az esküvői partykra. Nagyon látványos és meghökkentő hatású effekt a padlón szétterülő, lépcsőn lefele hömpölygő köd ami nem emelkedik fel pedig általában erre számítanak az emberek..

Ez a gép alkalmas ennek a hatásnak a létrehozására de a szép látvány elérése érdekében mindenképpen tisztában kell lenni pár alapvető dologgal, hogy az esemény élmény maradhasson és ne rossz emlék. Működése egyszerű fizikán alapul. A szárazjeget forrásban lévő vízbe kell tenni így az szublimál melynek során sűrű fehér köd képződik. Az első és legfontosabb, hogy a szárazjég nem tartalmaz vizet, nem vízből készül.A szárazjég szén-dioxid (CO2) gázból készül. A nagy nyomáson tartott CO2 gáz cseppfolyós állagú. A nyomás csökkentésekor hirtelen térfogat-növekedés hatására szén-dioxid hó keletkezik amit aztán összepréselnek és így megkapjuk a szárazjég nugettet amit a szárazjeges füstgépbe töltünk. A szárazjég géphez a kb. 6mm*16mm-es hengeres alakú nugett használatos. Első ránézésre nagyon hasonlít a hagyományos, vízből készült jégkockához de mégsem az. Az anyag sajátossága, hogy -78-80fok körüli a hőmérséklete és a folyadék halmazállapotot kihagyva szilárd halmazállapotból közvetlenül gázzá alakul azaz szublimál. A szárazjeget TILOS szabad kézzel megfogni vagy fedetlen bőrfelülettel hozzáérni. Égési sérülésekhez hasonlatos sérüléseket okoz. ezért kizárólag erre kiképzett szakember tudja biztonságosan működtetni!


Buborékgép

Ez egy rendkívül egyszerű és látványos effekt gép, mely legfőképpen a gyerekek nagy kedvence.
Arra kell odafigyelni, hogy magasra tegyünk, hogy az ifjak ne tudják elérni, különben máris elkezdenek belenyúlkálni a gépbe. Általában a szertartásokon a kivonuláskor és az azt követő fotózáskor szoktuk használni de ha a buli helyszínén a padló nem válik tőle csúszóssá akkor akár egész éjjel lehet működtetni. Sajnos az esetek többségében beltéri használat után, még a tánc előtt fel kell törölni a síkossá vált padlót, így garantáltan nem fog senki hátra szaltót vagy spárgát csinálni a tánctéren.

Amennyiben ti sem szeretnétek a véletlenre bízni a nagy napotok fénytechnikáját és a jó hangulatot sem keressetek bátran, vagy kérjetek egy kötelezettségektől mentes árajánlatot!