DJ/Cm egy személyben... A káosz biztos receptje! 

2022.02.19

Avagy hogyan ne válassz szolgáltatót!

Sokan nem fognak egyetérteni az itt leírtak miatt, főleg azok a szolgáltatók akik ezt így csinálják és szerintük ez így jó... Szerintük... 
Nekik tényleg jó...  A plusz pénz amit ezzel nyernek...  


Nézzük mi is a feladata egy Ceremóniamesternek?

 • Fogadja és tájékoztatja vendégeket a vendégváráson
 • Megválaszolja az esetlegesen felmerülő kérdéseket
 • Segít a fotósnak összeterelni a násznépet a fotózáshoz
 • Egyeztet a helyszínnel és a többi szolgáltatóval az esetleges kérdésekben
 • A konyhán intézkedik az ételek és italok felszolgálása kapcsán
 • Koordinálja a torta érkezését
 • Felel a jó hangulatért, ha esetleg épp pihenne a násznép

  A fenti lista közel sem teljes, ezek csupán a legfontosabbak a ceremóniamester feladatai közül.


  Mi a feladata az esküvői Dj-nek?

Az esküvői Dj-nek a hangulatra és a násznépre kell figyelnie. Folyamatosan figyelnie kell a reakciókat, és a zenét tartani elsődlegesen a szeme előtt. Jó-e az adott zene, mehet-e még tovább ez a stílus, fárad-e a násznép, ezért lassítani kellene a tempón, vagy épp lehet pörgetni feljebb a bulit. De ne feledkezzünk meg a bepakolásról ami legalább 1,5-2 órát vesz igénybe.

Itt láthatóan nincs idő kirohangálni, ha intézni kell, hogy készen áll-e a torta (díszítés, gyufa, kések, tányérok, stb.), előkeríteni a fotóst/videóst, hogy készüljenek, megtalálni a megfelelő villanykapcsolókat. Ha nem ér vissza a Dj pultba időben megáll a zene, és mindenki csak kapkodja a fejét, hogy mi ez a csend. Ebből már Ti is láthatjátok, hogy mindkét feladatkör egész nap egy teljes embert igényel és nem lehet a kettőt együtt kifogástalanul csinálni.


Miért?
Azok a Dj-k akik ezt a kettő az egyben megoldást csinálják valószínűleg a "túlzottan minőségi munkájuk" miatt nem tudnak elég foglalást szerezni a szezonra csak mint dj, és némi plusz pénz reményében próbálkoznak be mint cm is a pároknál. 
Ebben a formában ez nem más mint nettó lehúzás! Vagy ceremónaimesterkedem vagy dj vagyok.
A ceremóniamester és a DJ is két egész embert igénylő feladat. A DJ/CM szolgáltatók mindig azzal érvelnek, hogy ennyi meg annyi esküvőt megcsináltak már ebben a formában és milyen jó volt, viszont a Facebook oldalukon vagy a Google értékelésüknél erről írásos véleményt nem találni, vagy ami még gyakoribb, hogy a véleményírási lehetőség ki van kapcsolva!
Mindez nem ok nélkül!!!

A DJ-nek a DJ pultban a helye. Hangosítsa le a polgári szertartást, keverje a zenét szünet és megállás nélkül, koordinálja a fényeket a buborékfújó gépet, teljesítse a számkéréseket és még sorolhatnánk.

A ceremóniamesternek a terepen a helye a vendégek és az asztalok közt. A ceremóniamester szerves része az esküvőnek, de nem a kulcsfigurája, ezt fontos szem előtt tartani.
Ő kommunikál a násznéppel csoportosan és adott esetben külön-külön is. Ő az, aki segíti az esküvői szolgáltatókat, időben előre megbeszélnek mindent a fotóssal, videóssal, DJ-vel, helyszínnel, catering-gel, hogy mi mikor következik és hogyan fog történni.

A ceremóniamester a kapocs a pár és az esküvőre érkező szolgáltatók között.
Gondoljatok bele... mikor a pár bevonul akkor a DJ/CM odarohan elindítja a zenét majd visszarohan irányítani a násznépet? Vagy két zene között beszalad a konyhára megnézni
kész-e van már a leves és lehet-e tálalni? Amikor a DJ/CM zenél nem tud foglalkozni az esetlegesen felmerülő kérdésekkel, problémákkal mert a zenére kell figyelnie és nem tud ketté szakadni. Ugye hogy ez nem túl jó ötlet. Nincs annál rosszabb, amikor 50-80-100-120 ember semmit nem tudva a történésekről, információ hiányában össze vissza ténfereg, akár a templomnál, hivatalnál vagy az esküvőhelyszínen. Igen, lehet vele pénzt spórolni de mennyit is? Kb. 20-30 ezer forintot.  Ugye ha hoz segítőt magával akkor őt is ki kell fizetni meg azért még maradjon haszon a cm melóból is és maximum ez a pár tízezer forint az amivel olcsóbban jöttök ki!
Ennyivel többért már egy valóban profi Cm-et is kaptok ÉS akkor a Dj is és a Cm is a saját munkájára tud figyelni és nincs káosz! Egy jó Cm rövid idő alatt az irányítása alá tudja venni az események folyását és úgy tud megoldani problémákat, hogy az fel sem tűnik a násznépnek, de sokszor az ifjú párnak sem. Én magam is sokkal nyugodtabban tudok dolgozni egy esküvőn ha tudom, hogy ott van egy jó CM.
Örök igazság marad, hogy a helyszínen a fotós/videóson a zenész/dj-n és a ceremóniamesteren vagy vőfélyen nem szabad spórolni. Ők azok a szolgáltatók akik gondoskodnak arról, hogy a ti nagy napotok is jó emlékként maradjon meg mindenkinek.