Mitől legális egy Dj?

2022.06.19

Megint egy olyan blogbejegyzést készülök írni ami több Dj kollégánál ki fogja verni a biztosítékot, viszont nektek segít elkerülni a mára erősen felhígult Dj kínálatban jelentkező hiénákat akik ígérni nagyon tudnak de a végén a teljesítés meg sem közelíti az ígéreteket.
Figyelve az esküvős Facebook csoportokat egy Dj, de akár lehet más jellegű szolgáltató keresős posztra több mint 100 jelentkező szolgáltató veti rá magát. Gondolhatnánk, hogy a bőség miatt könnyű lesz a megfelelő szolgáltatót megtalálni a pároknak, de a valóság teljesen mást mutat. 

Maradjunk a saját területemnél... Ha megnézzük a mit ajánlanak a Dj-k gyorsan rájövünk, hogy nagy része ugyan azt a reklám szöveget tolja mint a többi.
Ami szinte mindenkinél szerepel, hogy "legálisan végzem a tevékenységemet"
Mit is jelent ez pontosan?

Első sorban mint minden más területen vállalkozói igazolványt kell kiváltani vagy céget kell alapítani a a számlaképességhez.
Ez nagy részben mindenkinél megvan de azért ebben is vannak kivételek!
A másik fontos dolog az ún. szerzői jogdíj fizetése. Ennek is van többféle módja de a lényeg az, hogy a Dj ezt mindenképpen fizesse be.  
Ennyi elég is a legalitáshoz viszont sokan hirdetik, hogy dj szövetségi tagok. Na ez az ami kb nem jelent semmit.
A dj szövetség a dj-k és producerek érdekvédelmi szövetsége de ebbe nem kötelező belépni, és véleményem szerint haszna az nincs. Az ilyen olyan nevű egyesületek, szövetségek, szép számmal vannak de azon kívül, hogy beszedik a tagdíjat semmi pluszt nem adnak hozzá egy szolgáltató tevékyenységéhez.