Kizárólagos szolgáltatók a helyszíneken.

2021.03.03

 Az esküvő szervezés egyik legfontosabb és elsőként lefoglalt szolgáltatója az esküvői helyszín, ami lehet étterem, rendezvényterem, szabadtéri, kastély stb. Többször fordult már elő, hogy a pár azzal szembesül a helyszín lefoglalása után, hogy ott csak a hely üzemeltetője által meghatározott kizárólagos szolgáltatókkal szerződhetnek.

 Catering és dekor szempontjából valóban indokolt lehet, ha az esküvői helyszín kizárólag az általa meghatározott szolgáltatókkal dolgozik, talán még a dekoros is  belefér, viszont kezdjetek gyanakodni, ha az esküvői DJ, esküvői fotós, vagy videós ajánlását is próbálják rátok erőltetni. Ilyenkor ugyanis nagy valószínűséggel egy már általuk jól bejáratott jutalékos rendszer áldozataivá válhattok, és a helyszín sok esetben nem a legjobb minőségű, hanem a legjobb jutalékot "visszaosztó" szolgáltatókat fogja erőltetni. Ez kizárólag a szolgáltatóknak lesz jó, de nektek szinte biztos, hogy sok bosszúságot fog okozni a helyzet.

Ugyanezt csinálja sajnos a mai napig jó néhány esküvőszervező, vagy ceremóniamester, de tudok ilyen fotós kollégáról is. Ezt viszonylag kevés fórumon is írják le ilyen őszintén így a blog megjelenése után számítok jó néhány olyan kommentre ahol leszek én minden, csak jó ember nem. :D

 Én is több esküvőszervezőtől kaptam már hasonló megkeresést "működjünk együtt" címmel. Mikor rákérdeztem mégis hogyan gondolják, azt kaptam válaszul, hogy emeljek árat annyival amennyi az ő részesedésük lenne. Ez szerintem abszolút nem korrekt a párokkal szemben.

Honnan tudjátok hogy egy ilyen visszaosztós dologgal álltok szemben?

Az esküvős Facebook csoportokban mikor egy szolgáltató mindig ugyan azokat a kollégáit ajánlja mindenkinek, vagy egy kereső posztra kommentelő szolgáltatót több kollégája is ajánl egyszerre az már legyen gyanús.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az adott szolgáltató nem lehet jó de ha csak így telik be az a bizonyos naptár az sok mindent elmond.

Tömören és röviden összefoglalva az esküvői helyszínnek vagy az esküvőszervezőnek semmi joga nincs rátok erőltetni az általa kínált szolgáltatókat, ha ezt tapasztaljátok, akkor inkább válasszatok más, rugalmasabb hozzáállású helyszínt! Mivel ez a ti nagy napotok ezért olyan legyen amilyennek megálmodtátok! Én még mindig úgy vagyok vele, ha valaki ajánlani akar az tegye azért mert elégedett volt a munkámmal, de ez a jutalékos rendszer nem az én világom.

Természetesen sokat számít, hogy az esküvői szolgáltatók milyen minőségben tudnak együtt dolgozni (különösen igaz lehet a buli hangulatánál ez az esküvői DJ - ceremóniamester párosítására), de egy profi szakemberekből összeállított csapat ezt a munkát biztosan a legjobb színvonalon fogja végezni akkor is, ha előtte még soha nem találkoztak.
-Jafo-