Így találd meg a legjobb Dj-t.

2021.06.02

Ahhoz, hogy a nagy napotok tökéletesen alakuljon, nem csak pénzt, hanem több hónapos kemény munkát kell belefektetnetek. Rengeteg szervezéssel és előkészülettel jár, amelynek nem kis szeletét teszi ki a megfelelő szolgáltatók kiválasztása. Legyen szó catering cégről, esküvői fotósról vagy ceremóniamesterről, a megfelelő szakértelem és tapasztalat mindenképpen elengedhetetlen. Ehhez pedig bizony a fáradságos kutatás, internetes keresés és referencia munkák bújása szükséges. De milyen platformokon érdemes keresni és mikre kell odafigyelni? Ebben a posztban megtudhatod, hogy találd meg a legjobb ceremóniamestert a nagy napra!

Ha ezt a cikket olvasod, akkor már minden bizonnyal sikerült eldöntenetek, hogy DJ-t szeretnétek az esküvőn. Korábbi posztokban már bemutattam a DJ mint szolgáltató fontosságát illetve, hogy milyen szempontokra érdemes odafigyelni a kiválasztás során. Ezeket már a szolgáltató keresés megkezdése előtt érdemes átgondolnotok, hogy pontosan tudjátok, mire lesz szükségetek.

Abban azonban kevesen jártassak, hogy hol lehet a megbízható szolgáltatókat felkutatni: egyszerű Google keresés segítségével, esetleg Facebook csoportokban?
Az alapvető választás azon két lehetőség között van, hogy a foglalás közvetlenül vagy közvetítőn keresztül történjen. Mindkét opciónak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Nézzük meg együtt, hogy milyen lehetőségeitek vannak és kik tudnak segíteni nektek!

Személyes tapasztalat és referenciák alapján

Egy családtagod vagy jóbarátod esküvőjén nagyszerű volt a hangulat és a DJ stílusa a mai napig megmaradt? Az a legszerencsésebb forgatókönyv, ha személyes tapasztalat útján tudjátok felmérni a DJ hozzá állását és stílusát. Nagyon fontos, hogy a személyiségetekhez és az igényeitekhez illő szolgáltatók támogassanak benneteket az esküvőtök napján. Ha tehát volt szerencsétek személyesen megtapasztalni egy DJ-t munka közben, az a legkézenfekvőbb választás - egy árajánlat után már szervezhetitek is a személyes találkozót.

Hasonlóan biztos támpontot tud adni az ismerősök általi ajánlás is. Ha személyesen ugyan nincs élményetek az adott szolgáltatóval, de egy kedves ismerősötök jó szívvel ajánlja, mindenképpen érdemes egy személyes találkozónak esélyt adni. Tehát irány az ismerősi kör és kezdődhet a kérdezősködés. Ez ugyan időigényes módszer, de így van a legnagyobb garancia a minőségi és tapasztalt szolgáltatók megtalálásához.

Referenciát azonban nem csak a baráti körből várhattok, egyre gyakrabban az esküvői szolgáltatók is releváns információkkal és tapasztalatokkal tudják segíteni kutatómunkátokat. Hiszen ők a munkaidejük nagy részét esküvőkön, a különböző szolgáltatókkal együttműködve töltik - sokan már évek, évtizedek óta.
Tehát mindenképpen érdemes a már lefoglalt szolgáltatók véleményét is kikérnetek a szervezés során - ebben az esküvőszervezőtök kiemelten hasznos lehet. Mindezek miatt én magam is gyakran ajánlok a pároknak megbízható esküvői fotóst vagy ceremóniamestert. Nagy előny, hogy a sokéves tapasztalat értékes kapcsolati rendszert eredményezett, amellyel DJ-ként a párok segítésére tudom fordítani. Az ajánlott szolgáltatók munkáját pedig elsőkézből tudom megítélni korábbi közös esküvői munkák által.

Egyéni kutatás

Amennyiben nincsen személyes tapasztalatotok vagy ajánlásotok, a második legjobb opció, ha ti magatok keresitek meg a szükséges szakembereket. Ennek elsőszámú előnye, hogy nem jár plusz költséggel. Emellett pedig a saját ítélőképességetekre bízva tudjátok kiválasztani a megfelelőt. A kiválasztásban segítségetekre lehetnek az elérhető fotós és videós referenciák korábbi esküvői munkákról. Itt nagy hangsúly van az esküvői munkán, mivel a pandémia miatt sok addig klub dj próbál meg az esküvőkön munkát találni. Sajnos az ő felkészültségük egy esküvőre nem igazán megfelelő semmilyen téren. Jó támpont lehet a kiválasztásban a korábbi párok értékelésének a feltüntetése is a személyes honlapokon. Ezek által különböző pozitív részleteket tudhattok meg pl., hogy mennyire rugalmasak voltak egyedi igények tekintetében, vagy hogy hogyan tudtak megoldani egy-egy konkrét váratlan problémát. Emellett a szolgáltatók többsége honlapján rengeteg információt oszt meg, melyek alapján könnyebb lehet a választás:

 • Legfontosabb személyiségjegyek és stílus: nagyon fontos szempont, hiszen a Dj és a jegyespár közötti kémia a sikeres együttműködés kulcsa - érdemes tehát a bemutatkozó résszel kezdenetek, ahol kicsit megismerhetitek a jelölteket
 • Választható zenék, kívánságok kezelése: ezek megismerése támpontot adhat, hogy milyen programokra lesz majd lehetőség, itt általában nagyon nagy rugalmasságra számíthattok de van, hogy nincs ilyen lehetőség
 • Extra szolgáltatások: Fényfestés, Robotlámpák, buborékfújó, füst stb.
 • Szolgáltatási helyszínek: Budapest vagy vidék

Hátránya természetesen, hogy sokkal több időt és energiát kell rászánni - mindez a hónapokig tartó szervezések és egyeztetések mellett nagy nyűg tud lenni. De ez végsősoron minden szolgáltatás esetében fennáll. A tökéletes esküvői ruha megtalálásához is több száz lehetséges választás felpróbálása szükséges. A hozzátok tökéletesen illő DJ kiválasztása is bizony időigényes feladat.

De hol tudtok tényleg hatékonyan keresgélni? Ez is fontos kérdés, hiszen ma már millió forrásból áramlanak az információk és nem egyszerű kiszűrni a megbízható forrásokat. Nézzük a leghasznosabb lehetőségeket:

 • Google keresés: egyértelműen az egyik leggyorsabb lehetőség, hiszen a DJ-k közvetlen honlapját találod meg ilyen módon a saját referenciamunkáikkal és véleményekkel
 • Facebook csoportok: hasznos lehet mások véleményét is olvasgatni, hiszen olyan szempontokkal szolgálhatnak, amikre talán magadtól nem is gondolnál
 • Instagram: igen, ma már a DJ-k jelentős része egyre több social media platformon, így Instagramon is aktív, hogy minél több potenciális megrendelőhöz jusson el

Mindezek nem csak a lehetséges ceremóniamestereket adják ki nektek, de a social media felületek böngészésével a szolgáltató személyiségéről és stílusáról is kaptok egy első benyomást. Mindez pedig nagyon hasznos tud lenni a kiválasztás során.

Ha azonban szeretnétek ezt az időt megspórolni, a fentiek mellett a következő két lehetőséget mindenképp érdemes megfontolnotok!

DJ kereső

Talán még nem hallottatok ilyen típusú platformról, de bizony már online keresőből is szemezgethettek a lehetséges jelöltek közül. Ennek nagy előnye, hogy rengeteg lehetőséget találtok viszonylag gyorsan, egy helyen - ezáltal csökkenthető a kutatásra szánt idő. Ezeken a platformokon legtöbbször részletes keresésre is lehetőségetek van helyszín és a nyújtott szolgáltatások alapján. Így már egy első szűrőn átjutott listából válogathattok, ezáltal igazítva egyedi igényeitekhez.

Maguk a keresők általában tartalmazzák a DJ-k rövid bemutatkozását, a foglalható szolgáltatások listáját és egy elérhetőséget. Azt azonban mindenképpen fontos megjegyezni, hogy rengeteg szolgáltató nem él ezekkel a lehetőségekkel. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb és tapasztaltabb szolgáltatók naptára ilyen gyűjtőoldalak segítsége nélkül is tele van - ezzel pedig lemaradhattok az álom szolgáltatóról. Tehát habár egy órás nézelődésre hasznos tud lenni, nem ajánlom, hogy kizárólag egy ilyen keresőre bízzátok a kiválasztást.

Dj-k futószalagon...

Sokak számára talán ez egy lépéssel még ismeretlenebb lehetőség, emiatt fontosnak tartom ezt is részletezni. Kis kutatással találhattok különböző DJ társulásokat - de mit is csinálnak ők és miért lehetnek hasznosak? Lényegében egy ilyen egyesület több szolgáltató együttműködésén alapszik, melynek keretein belül a Dj-k jutalékot fizetnek tagságukért cserébe. Számukra előnyös, hiszen az ismertebb szövetségek tagjai rengeteg megkeresést kapnak, így összességében a jutalékkal együtt is kifizetődő üzlet.

Számotokra azért jelent ez hátrányt, mert a jutalékot a szolgáltatás árába beépítve végsősoron ti magatok fizetitek. Tehát egy szövetségen keresztül foglalt, 150 ezer forintos szolgáltatás piaci értéke valószínűleg 100-120 ezer forint körüli - a különbözet pedig valójában a közvetítési díj. Kérdés tehát, hogy a megspórolt kutatási idő megéri-e nektek ezt a plusz költséget. Amennyiben igen, érdemes lehet a közvetítést is átgondolni és ezeken a helyeken is körül néznetek. De a keresőkhöz hasonlóan ebben az esetben is rengeteg tapasztalt, színvonalas szolgáltató esik ki a látómezőtökből, ha kizárólag erre hagyatkoztok.

Összességében tehát elmondható, hogy mindegyik opció esetén hosszas keresgélésre kell számítanotok. A legkifizetődőbb, ha minél több irányból gyűjtitek be a szükséges információkat, hogy a tökéletes eredményt kapjátok a nagy napra. Különösen fontos ez a DJ esetében, hiszen ne felejtsük el, hogy ő lesz az esküvői hangulat lelke és irányítója. Emiatt érdemes a keresést a nagy nap előtt hónapokkal, akár fél évvel elkezdnetek!

Praktikus tanácsok a kiválasztáshoz

Érdemes pár szóban arra is kitérni, hogy a kiválasztott szolgáltató megítélésében milyen szempontok segíthetnek nektek. Hiszen a több száz Google találat leszűkítése, az esélyesnek ítélt 5-10 versenyző ajánlata közötti választás és a személyes találkozás még csak ezután következik! Itt is számos kérdést kell végig gondolnotok, amelyek megkönnyítik a végső választást. Nézzük meg együtt, hogy mikre figyeljetek oda mindenképp.

Előszöris, érdemes előzetesen átgondolnotok, hogy pontosan mit vártok a szolgáltatótól. Ez természetesen minden szolgáltató esetében elvárás, hiszen fodrászhoz is konkrét frizura elképzeléssel megyünk. Egy DJ esetében azonban ez jóval összetettebb tud lenni. Ehhez pedig segítség lehet, ha egy rövid listában összegyűjtitek, mely konkrét szolgáltatásokat szeretnétek igénybe venni:

 • Tanácsadás a nagy nap zenei és technikai összeállításával kapcsolatban: fény és látványtechnikai lehetőségek, zene választási szempontok átbeszélése
 • Együttműködés a többi szolgáltatóval de főleg a ceremóniamesterrel
 • Szertartás hangosítása
 • Szolgáltatói szerződés kötése
 • Csomagajánlatok kedvezőbb áron, esetleg más szolgáltatóval együttműködve
 • Vendégek fogadása alatt zenék összeállítása
 • Esküvői játékokban való közreműködés

Mindezeket fontos, hogy a személyes találkozók előtt eldöntsétek, hiszen a Dj-k első kérdései között lesznek. A személyes találkozón mindenképpen meséljetek kicsit magatokról, hogy megismerhessen benneteket párként is. Fontos, hogy őszinték legyetek és magatokat adjátok, hiszen csak így tudjátok majd felmérni, hogy a DJ személyisége passzol-e a ti elképzeléseitekhez. Végezetül pedig ne féljetek kérdezni és az egyedi igényeiteket kimondani - ne feledjétek, hogy a nagy napotokon mindennek úgy kell alakulnia, ahogy számotokra tökéletes!