Foglaló vagy előleg?

2020.11.09

Az esküvő szervezése körül számos olyan jogi fogalom van, ami elsőre talán nem világos, akár bonyodalmat is okozhat. Igyekszem ebben is segítségetekre lenni, készítettem egy kis jogi útmutatót a legfontosabb esküvői fogalmakról!

Elsőként nézzük a foglaló vagy előleg kérdését: mit jelentenek, mi a különbség köztük?

A téma a mostani időszakban éppen aktuális, hiszen az egészségügyi válsághelyzet miatt bevezetett korlátozások rengeteg esküvőnek is keresztbe tettek. Sokan kényszerültek rá, hogy lemondják, átszervezzék vagy elhalasszák Nagy Napjukat, ami önmagában is stresszes, érzelmileg megterhelő. Ám még felmerülhetnek anyagi problémák is, amik sokszor éppen a foglaló vagy előleg közti különbségből adódnak.

Mit nevezünk foglalónak?

A foglaló pontos jogi meghatározását a Polgári Törvénykönyvben találhatjuk meg:

6:185. § [Foglaló]

(1) A másik félnek fizetett pénzt akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor, és ez a rendeltetés a szerződésből egyértelműen kitűnik.

(2) Ha a szerződést teljesítik, a tartozás a foglaló összegével csökken. Ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár.

(3) A teljesítés meghiúsulásáért felelős fél az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.

(4) A foglaló elvesztése vagy kétszeres visszatérítése a szerződésszegés következményei alól nem mentesít. A kötbér és a kártérítés összege a foglaló összegével csökken.

A foglalót a szerződés megkötésekor adod át a szolgáltatónak, és a szövegben fel is kell tüntetni, hogy mindketten foglalónak tekintitek. A szokások szerint a foglaló a szolgáltatás díjának 10%-át szokta jelenteni, de a felek egymás között megegyezhetnek ettől magasabb összegben is. Természetesen a szolgáltatás teljes díjából a foglaló összege levonásra kerül, így később annyival kevesebbet kell fizetned.

Mi az előleg?

Az előleg a foglalóhoz hasonlóan az általad kiválasztott termék vagy szolgáltatás díjának egy része, melyet előre adsz oda a szolgáltatónak. A mértéke nincs jogszabályban megállapítva, arról ti egyezhettek meg.

Egyszerűen fogalmazva az előleg "eggyel gyengébb" jogi fogalom, mint a foglaló, hiszen azzal szemben az előleg nem bír szankciókkal. Bármilyen olyan esetben, amikor valamelyikőtök eláll a szerződéstől, az előleg visszajár. (Ez persze akkor igaz, ha a szerződésben foglalt feltételek teljesülnek.) Tehát ha Te mondod le, a szolgáltató ugyanúgy köteles visszatéríteni neked az összeget, mintha ő lépne vissza.

De akkor foglaló vagy előleg legyen?

A legfontosabb tudnivaló az anyagi vonzatuk, ugyanis a szerződés bármelyik fél miatt meghiúsul abban az esetében az előleg visszajár, míg a foglaló nem biztos. Az előleg viszont szinte semmire nem nyújt biztosítékot. Miután a foglaló a kötelezettségvállalás jelének tekintendő, csak akkor kérheted vissza, ha rajtad kívül álló okokból valósul meg a szolgáltatás. A megfelelő mértékű foglaló egy megnyugtató biztosíték a szerződő felek számára a szerződésben foglalt szándékuk komolyságáról.

Mit jelent az, hogy rajtad kívül álló okokból? A szerződésekben Vis Maior helyzetnek nevezik az olyan külső tényezőket, amik miatt a szolgáltatás meghiúsulhat - fontos, hogy nem elég, ha a külső tényező miatt a szolgáltatás teljesítése nehezebbé válik, valóban el kell lehetetlenülnie. (Nem Vis Maior például, ha a fotós útközben jön rá, hogy otthon hagyta a telefonját, ezért visszafordul és így lekési a fotózást.) Ebbe a körbe tartozhat egy természeti katasztrófa bekövetkezése vagy ahogy idén már jól tudjuk, egy világjárvány kitörése is. Ilyen esetben legjobb, ha tudtok másik időpontot egyeztetni. Ha ez nem sikerül, visszakapod a foglalót.

Másrészről, ha a szolgáltató mondja vissza munkáját, köteles számodra a foglaló kétszeresét kifizetni.

Mindig köss szerződést!

Ezer és egy olyan esetről hallhatsz, amikor az ifjú pár azért vesztett el jelentős összegeket, mert nem kötöttek szerződést. Nem számít, milyen régóta ismered, milyen jó barátod vagy mennyire ajánlották barátnőid az adott szolgáltatót, szerződést mindig kell kötni. A szerződés mindkettőtöket védi, ne félj felhozni a témát az első egyeztetésen! Sőt, ne csak szerződést írj, de a foglaló vagy előleg átadásáról legyen benn a szerződében egy szakasz.

Emellett az is fontos, hogy mindennek legyen írásos nyoma. Nem elég, ha szóban leegyeztetitek a Nagy Nap teljes menetét a szolgáltatókkal, mindenkivel beszélj írásban - akár e-mailben vagy levélben - is. Ez alapján tudod majd ugyanis a jogaidat érvényesíteni, ha bármilyen probléma lépne fel.

Ha bármilyen jogi kérdésed merül fel az esküvő szervezése közben, érdemes a témában jártas ügyvédhez fordulnod!