Esküvői Dj árak 2023... amit mindig is tudni akartál!

2022.02.22

Egy lagzi tervezésénél szükség van sarokszámokra, amivel számolnotok kell.
Meddig nyújtózkodhattok? Hogyan kaptok minőségi szolgáltatást jó áron? Mennyit érdemes áldoznotok erre?
 Ezekre igyekszem választ adni ebben a bejegyzésben.

Feltételezem, hogy ti is életetek Nagy Napjára készültök, így ennek jegyében folytatom és tovább turkálok a fejetekben. Emlékezz vissza az utolsó jól sikerült esküvőre amin meghívottként voltál jelen! Felteszek pár kérdést, válaszold meg magadban.

Milyen volt az esküvői csokor?
Milyen volt a templomi vagy polgári szertartás?
Milyenek voltak a dekorációs megoldások?
Milyenek voltak a fotók, amiket utána nézegethettél?
Milyen volt a menü?
Kedves és gyors volt a pincér?
Milyen volt a vőfély vagy a ceremóniamester?
Milyen volt a buli a lagziban?

Évek múltán már nem fogsz emlékezni azokra az elemekre amik aznap még elvarázsoltak.

Az udvarias és gyors kiszolgálásra, a lufikra a fő asztalnál, a szertartáson elhangzott megható beszédre.
Pedig ezek (és ezeken kívül még számtalan apró részlet tette a napot szebbé és  feledhetetlenné.
Tedd a szívedre a kezed és áruld el, mi volt ami először eszedbe jutott?
 A legtöbb esetben szerintem az önfeledt ünneplés pillanata a családdal és a barátokkal a tánctéren, a változatos zenék, a jókedvű násznép.
Ahhoz, hogy mindez létrejöjjön kellünk mi a szolgáltatók...
Az egyik szolgáltató nem működik a másik nélkül, de az est hangulatát leginkább a ceremónaimester/vőfély és a zeneszolgáltató (esetünkben DJ) befolyásolja.
Az ő együttműködésük, szakértelmük és találékonyságuk biztosítja a Nagy Nap szép emlékeit a násznép fejében és nálatok is.

Mégis mennyit áldozzak egy esküvői Dj-re?

Amennyiben nagyjából egyetértesz a rögtönzött emlék-elemzésemmel, te is beláthatod, hogy az egyik legfontosabb esküvői szolgáltatóról beszélünk az esküvői Dj esetében. Érdemes tehát végig gondolni, hogy mennyit is akartok a Dj-re költeni mert a szakma nagy árkülönbséggel dolgozik, ami egyáltalán nem véletlen. Ennek egyik fő oka, hogy minden párnak más az igénye, mindenből van szebb, drágább, több. Egy esküvő kapcsán az összeghatároknak a csillagos ég sem szab határt.
Van olyan Dj aki most kezdte a karrier építést, mindenki járt ilyen cipőben, nyilván én is. Rengeteg dologba kell beruházni (amit jobb volna nem is összeszámolni utólag), így majdnem minden kezdeti szolgáltatónak kompromisszumokat kell kötnie például a felszerelésével kapcsolatban.
Nyilván ez az első és a megrendelőnek is szembetűnő dolog ami miatt egy Dj "olcsónak" nevezhető. Ha egyszerű, ütött kopott cucca van, amit az édesapja 40 évvel ezelőtt használt a házibulikban, az nemcsak idejét múlt, de minőségi szolgáltatásra is alkalmatlan felszerelés. Ezen felül, mivel a lemezjátszó nem számlával, szerződéssel vagy jogdíjjal megy, ezeket is kiveheti a megtérítendő költségekből, bár ehhez kell egy kis bátorság (vagy inkább botorság?).
Amikor ő kiadja az 60-70 ezer forintos árat, én azt gondolom egyáltalán nem lövi alá a szolgáltatását a piacon,
ez ennyit (vagy ennyit sem) ér. Aztán vagy fejlődik és költ rá, vagy beletörik a bicskája a hibák esetleg a ráunás miatt, vagy csak egyszerűen kiderül, hogy alkalmatlan rá, nincsenek meg benne az esküvői Dj-nek elengedhetetlenül szükséges tulajdonságok. Ettől természetesen még csinálhat őrült nagy bulit az olcsó lámpáival a recsegős hangfalakon, hisz minden társaság igényei mások de nem hinném, hogy a vendégek előtt jó lenne egy ilyen miatt magyarázkodni.

A szakmát ténylegesen hosszú távon erősítő Dj-k, akik rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal és rugalmassággal, nem ebben az árkategóriában működnek. Ők azok, akikkel gyakorlatilag nem foghatsz mellé, rendelkeznek a megfelelő referenciákkal, felszereléssel, jogi háttérrel. Ez mind-mind olyan költség, amit a szolgáltatásuk árába be kell, hogy építsenek. Nyilván külön árcédulával vannak ellátva a különböző földrajzi helyek, esküvői helyszínek és persze az időpontok, így nehéz azt mondani valamire, hogy országosan "pontennyi" az átlag DJ szolgáltatás díja, mert sokan lesznek akik nem értenek egyet a számmal.
Én próbálok ettől egy kicsit elvonatkoztatni és jó helyre tenni magam a piacon. Szerintem ugyanis így működik a jó ár-érték.
Már nagyon várod a számot, mi? :)

Bár már több mint 25 éve tartok bulikat, összességében az ötödik esküvői szezonon vagyok túl, ez több száz lagzit jelent. Tisztában vagyok vele, hogy sokan vannak fölöttem, de hidd el, nagyon sokan vannak alattam.
Én bőven áldoztam rá már az elején is (aki mást állít, az hazudik vagy nem ért hozzá), ez neked azért fontos, mert tükrözi a szándékaimat. 
Rövid idő alatt építettem fel a hírnevem (nincs rá jobb szó), ami a visszajelzések alapján ezekkel a szavakkal fonódott össze: közvetlenség, rugalmasság, változatosság, jókedv, mindenre kiterjedő figyelem és szakértelem.
Sok nálam tapasztaltabb esküvői Dj rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, hisz ez a hosszú távú jó minőségű szolgáltatás kulcsa.
A különbség köztem és köztük az éveken túl az ár. Tisztában vagyok vele, hogy nem kérhetek el 250-300 ezer forintot egy estéért, mert ehhez a címkéhez még le kell zavarnom néhány előzőekhez hasonló szezont. De azt tudnotok kell, hogy amikor tőlem ajánlatot kaptok, az közel hasonló (sokszor jobb) szolgáltatást és felszerelést fog tartalmazni mint a már említett konkurens zeneszolgáltató. Tudom sok mindent nem fog mondani elsőre, de a PIONEER DJ felső kategóriás kontrollejeit, az RCF ART9-es szériájú hangfalait, és kizárólag DMX vezérelt intelligens RGB led robot lámpákat használok.

De mi alapján tudjátok megítélni, hogy hova tartozok én mint Dj?
Mára már bőven rendelkezek a megfelelő számú és leigazolható referenciával, magas minőségű technikai felszereléssel és jogi háttérrel. Ezeket is figyelembe véve az árszabásnál még fontos a létszám, a kitelepült hang, fény és látványtechnika, a szertartás hangosításának igénye is.

A végére, hogy nem maradj konkrétabb számok nélkül, olvastál a blogbejegyzésben két árat, jómagam valahol a kettő számtani közepén talán kicsit attól felfelé dolgozom.
Nyilván rengeteg egyéb tényező befolyásolja a kiadott árakat, de így tudom a legjobban leírni. Ez az én véleményem szerint korrekt hozzáállás és jó ár-érték arány, a Ti szemszögetekből és a szakma megítéléséből egyaránt.

Amennyiben úgy érzitek, hogy megfelelő lennék számotokra mint Dj kérjetek egy árajánlatot!