A referencia fontossága az esküvő szervezésben!

2023.06.15

Amikor az esküvőtöket szervezed jó ötletnek tűnik a facebook-on található esküvős csoportokba belépve megtalálni a megfelelő szolgáltatókat a nagy napra, mindezt megfelelő áron. Már előre elárulom nem lesz egy egyszerű feladat. :)
Megírod a csoportokban az első ajánlatkérő posztokat amiben tegyük fel egyszerre csak egy szolgáltatót keresel, maradva a saját területemnél
 pl. egy Dj-t.

Néhány perc után ajánlatok serege árasztja el a komment szekciót és a kéretlen személyes üzenetek sem maradnak el.
Magukat profinak mondó szolgáltatók kb. ugyanazzal a sablon szöveggel "támadnak".
Mindenki mindenben profi, az árak elég széles tartományban szórnak, te meg csak ülsz a gép előtt és azon töröd a fejed, hogy így mi alapján válaszd ki a megfelelőt?
Egy titkot már most elárulok... Ne az ár legyen az elsődleges szempont!
Ebben az útvesztőben próbálok meg segíteni nektek, hogy a rossz választás ne a nagy napon derüljön ki, amikor már késő bármit is tenni.

Elsőként nézd meg a jelentkező szolgáltatók facebook oldalát! Már ha van neki...
Ha van ilyen akkor az oda feltöltött fotók és videók jó alapként szolgálnak, amennyiben azok nem a világhálóról letöltött (lopott) képek.
Sajnos elég sok ilyen van!
Ennek a kiszűrésében segít a google kép alapú keresője! Ha úgy látod, hogy csak egy esküvőről vannak fent képek és az sem több 10 darabnál az már legyen gyanús!
Ezeken a bizonyos facebook oldalakon találsz egy vélemények vagy ajánlások menü pontot is, ahol azok a párok tudnak ajánlást írni akikkel már dolgozott az illető. Amennyiben nincs ilyen menü pont akkor azt a gazdája (nem ok nélkül) kikapcsolta. Ezt akkor szokták tenni a "profik" amikor bejön néhány negatív értékelés róluk és nem szeretnék, hogy erről mások is tudomást szerezzenek!
Ha ilyent látsz az a nagy álmoskönyv szerint sem jó jel, így lapozz tovább!  

Valahol itt kellene lenni az ajánlások menüpontnak... de nincs! :) Nem ok nélkül!
Valahol itt kellene lenni az ajánlások menüpontnak... de nincs! :) Nem ok nélkül!

Nem egész egy óra elteltével már érkezett kb. 50 hozzászólás a posztodhoz, és minimum 10 privát üzenet is, még akkor is ha nem ezt kérted!
Ilyenkor a kéretlenül privátban írogatókat nyugodtan hagyd figyelmen kívül. Ők valamiért nagyon nyomulnak egy egy melóért... 
A rengeteg ajánlatból első körben szűrd le azokat akik legalább pár értelmes mondatot tudtak írni a posztod alá.
Sajnos a legtöbb jelentkező max egy linket dob oda, meg jó esetben egy 3 szavas mondatot. Na ők kb. ennyire foglalkoznak majd veletek is!

Van az "agyon ajánlott" szolgáltatók kategória. Itt lehet igazán mellé nyúlni, de mivel itt több rossz lehetőség is létezik ezeket leírom részletesen!

Az első változat amikor szolgáltatók ajánlanak szolgáltatókat. Igaz, hogy vannak összeszokott egymást ajánló szolgáltatói csoportok akik tudnak együtt jól működni tehát ez még lehetne jó választás is.
Azért ebben az esetben sem árt odafigyelni mert magukat profinak láttató szolgáltatók is előszeretettel ajánlgatják "barátaikat" is akik kb. ugyanannyira "profik" mint az ajánlójuk! Itt mindenképp nézz utána az ajánló személyének is mert több esetben lehet olyant találni mikor sem az ajánlónak sem az ajánlottnak nincs referenciája mert vagy még kezdők, vagy a kutya sem bízza meg őket semmivel, és mint mindennek ennek is oka van!
Ezt általában referencia nélküli, kezdő esküvőszervezők, ceremóniamesterek, na meg az elmaradhatatlan cm/dj-k szokták csinálni!

A másik változat amikor barát/barátnő, feleség, unokatesó vagy egyéb rokon ajánlja az illetőt. Könnyű felismerni mivel minden ilyen ajánlatkérős posztban ugyanazok ajánlják az illetőt. Az ilyen szolgáltatóknál általában minden dátum szabad vagy "épp most mondták le" (nem ok nélkül), viszont valós referenciával nála sem fogsz találkozni! Olvasd el más menyasszonyok kereső posztjait is így könnyen megtalálod azokat akikről az imént írtam!

Néhány esetben amikor elismert szolgáltató ajánlja a kollégát az már egy jó pont lehet de azért ott is jó megnézni a referenciákat! 

Ami releváns információt adhat nektek a kiválasztás során az a fent említett valós referencia!
Értjük ez alatt, hogy az ajánlást valós személyek, valós profillal írják, és ha esetleg írsz nekik egy üzenetet akkor több mindent is megtudhatsz
 a kiválasztott szolgáltatóról. Kérdezz bátran mert abból még senkinek nem lett baja és elég nagy csalódásoktól tudod megkímélni magatokat!

Sok esetben a "ritkán foglalkoztatott" szolgáltatók kamu referenciákat csinálnak a pénzszerzés érdekében.
Ezeket is könnyű felismerni mivel ezek általában a weboldalukon név és arckép és hivatkozás nélküli, egyszerű szövegdobozokba, vagy képként beillesztett dicsérő szöveggel hirdetik a nem létező profizmusukat. Azt hogy ki írta sosem tudjuk meg... 

Sajnos az utóbbi időben elég sok ilyen referencia és jó eséllyel megbízás nélküli "profi szolgáltató" reklámozza magát a különböző csoportokban, és így egyre több negatív élmény éri a párokat ami legtöbb esetben már csak a nagy napon derül ki, amikor már szinte lehetetlen bármit is tenni!

Amennyiben kérdésetek van keressetek nyugodtan elérhetőségeimen szívesen segítek amiben tudok, vagy ajánlok olyan kollégát aki az adott kérdésben nálam is több segítséget tud adni számotokra!

- Jafo -