Amikor a drága az olcsó...

2020.07.08

Az esküvői dj keresés buktatói.


Mint mindennek az esküvői szolgáltatók kiválasztásának is vannak buktatói. Ebben a bejegyzésben az esküvői dj kiválasztásánál előforduló buktatókra próbálok rávilágítani.

Az esküvő szervezésekor a szolgáltatókból érdemes több árajánlatot bekérni. Kézenfekvő, hogy a legjobb ár érték aránnyal rendelkezőt választanunk, de ne csak az ár legyen az elsődleges szempont a kiválasztáskor.

Az esküvői DJ, mint a nagy napunk egyik legfontosabb szolgáltatója meghatározó szerepet tölt be a szertartás hangosítástól egészen a reggelig tartó buli végéig. Ezért érdemes jól megválasztani kire is bízzuk a nagy nap zenei levezénylését. A kiválasztás általában árajánlatok bekérésével történik.  Ezután a árajánlatok alapján kiválasztjuk  a nekünk szimpatikus szolgáltatókat.

Hogyan találjuk meg a legmegfelelőbbet?
Egy árajánlatot kérni nem egy nagy ördöngösség, azonban van néhány szempont, amit fontos szem előtt tartani, hogy, a legmegfelelőbb dj-t találjátok meg az esküvőtökre. Tényleg... kértél már tőlem árajánlatot? :)
Ne essetek bele abba a hibába hogy a dj lefoglalását az utolsók közé soroljátok.
A keresett lemezlovasok nagy részét már bő 1 évvel korábban lefoglalják, így a nyári szombatokra, november-december körül már eléggé nehéz szabad időpontot találni!

Ne csak az ár legyen a döntő!
Az olcsó és a drága dj-k árai között kb 20-40 ezer forint a különbség viszont a szolgáltatás minőségében nagyon nagy különbség lehet. Egy átlagos áron dolgozó dj jelenleg 150.000 forinttól 250.000 forintig terjedő árakon dolgozik. Természetesen van olyan amikor egy drágábban dolgozó dj jelentős kedvezményeket ad bizonyos időszakokban, ilyenkor az ár lemehet akár 120-140 ezer (Nálam is van ilyen..) forintra is de a 100.000 forint alatti DJ-ket kerüljétek nagy ívben hacsak nem kaptatok egy jó DJ-től valami nagyon személyre szabott kedvezményt.

Mi is kerül ennyibe?
Nem akarok túl mélyen belemenni az árképzésbe, de akit esetleg érdekel egy személyes találkozón vagy bármrly on-line felületen szívesen elmondom. Mivel leírni elég hosszú lenne, így csak a lényeges szempontokat érintem.
A technika ami az egyik legfontosabb dolog egyben a legdrágább is. A hangrendszer és a fénytechnika ára egy jól felszerelt, munkájára igényes dj esetében bőven meghaladja a 4-5 millió forintot. Ezen felül kell egy nagy méretű gépkocsi aminek az üzemeltetése sem olcsó, be kell fizetni a jogdíjakat hogy egy ellenőrzés során (igen van ilyen esküvőn is!) ne érjen idő előtt véget a buli. A folyamatos fejlesztés, hogy a párok mindig a legjobbat kapják a pénzükért, simán elvisz évente 6-800 ezer forintot.
A belefektetett munka ami, ha csak a nagy napot vesszük figyelembe bőven megvan 24 óra egyfolytában, és akkor a zenei felkészülés, a megbeszélések idejét nem is számoltam ami szintén több órát vesz igénybe. Természetesen nem siránkozni akarok, hogy nem éri meg csinálni mert ez nem így van. De ebből nem fogunk meggazdagodni az már biztos.
Tényleg... kértél már tőlem árajánlatot? :)

A drága sem mindig jó...

Természetesen a fent említett 250 ezres határ felett is vannak jócskán dj-k de amennyivel drágább nem fogsz annyival többet kapni a pénzedért! Ott már maximum a nevet fizeted meg, de ezt már neked kell eldöntened, hogy ér-e annyit az a plusz kiadás.

Mire figyeljetek?

Jöjjenek azok a bizonyos buktatók!
Vélemények

Az első és a legkönnyebben ellenőrizhető dolog a választott dj Facebook oldalán, és a Google-ban található vélemények elolvasása. A Facebook-on ma már nem lehet törölni külön a nem tetsző véleményeket, így egy olyan kolléga aki sok rossz véleményt kapott, maximum kikapcsolni tudja az ajánlások lapot a Facebook oldalán.
Ha ott nem találsz ajánlásokat az már több mint gyanús. A másik lehetőség a Google. Ott is utána lehet nézni a dj munkásságának bár ezt kevesebben használják és innen sajnos lehetséges törölni a negatív véleményeket. Rengeteg magát mindenben is profinak valló "kolléga" van a különböző csoportokban akik ígéretben nagyon profik de a munkájuk siralmas. Ez sajnos igaz fotósra videósra, is. Ezt a nem kellő odafigyeléssel eljáró párok a nagy napon fogják majd észrevenni de akkor már késő lesz...

Képek, videók.

Képeket mindenkinél találni de sok esetben a képek az internetről letöltöttek és nem a valós munkásságát láthatjátok rajta az adott szolgáltatónak. Amennyiben a weboldalukon vagy a Facebook oldalukon nem találsz esküvői buliról képeket amik egy részén azért a dj is legyen rajta, lépj tovább mert nem ő a te embered!
A képeket jobban megnézve mit kell figyelni? A dj pult és környéke igényesen takarva van vagy kábelrengeteget látsz?

Ugye te is látod a különbséget?
Ugye te is látod a különbséget?

Weboldal
Egy magára valamit is adó szolgáltató készít vagy készíttet magának egy weboldalt ahol be tudja mutatni szolgáltatásait az érdeklődőknek. Ha egy összecsapott ingyenes webportálon levő weboldallal találod magad szemben akkor gondolj bele milyen lehet az ember munkája?

Járulékos költségek
Ha kialkudtatok egy nektek is megfelelő árat, vagy egy gyanúsan olcsó ajánlatot kaptok mindig kérdezzetek rá a járulékos költségekre mint pl. útiköltség, autópálya díj stb. Sajnos több olyan szolgáltatót is ismerek akik egy jól hangzó ár mellett több mint 100 forintot számolnak fel kilométerenként, és mellé csapják a 10 napos autópálya matrica díját is holott éves matricájuk van. Ezen költségek mindig szerepeljenek a szerződésben!

Mi a megoldás ha csak kevesebb pénz jut a DJ-re?
Ha ezt az árajánlat kérés után megírjátok a választott DJ-nek előfordulhat , hogy ha olyan helyen van az esküvő amit szeretne a referenciái közt tudni, vagy csak simán szimpatikusak vagytok neki (nálam már volt ilyen) akkor születik egy kompromisszumos megoldás ami mindenkinek jó. Ha tényleg nem enged többet a költségvetésetek, igyekezzetek olyan hivatásos DJ-t szerezni, aki még megfizethető és tényleg van tapasztalata!

Ne a zenén spórolj!

Ha tapasztalatlan személyre bízod a szórakoztatást, és rosszul sül el, nem lehet már helyrehozni.
Bármilyen kérdésetek van bátran írjatok nekem üzenetet Facebook oldalamon vagy hívjatok telefonon!